How this quaint Muskoka cottage reworked right into a luxurious trip spot

How this quaint Muskoka cottage reworked right into a luxurious trip spot

Earlier than and After: How this quaint Muskoka cottage reworked right into a luxurious trip spot

Goodbye cabin vibes, previous furnishings and darkish colors. Good day Scandinavian design, putting items and white in all places

How this quaint Muskoka cottage reworked right into a luxurious trip spot
The place

A 2,000-square-foot four-season cottage on Lake Joseph, in Port Carling, with 4 bedrooms and three baths. Built in 2018, it was bought and renovated in 2020 by the present proprietor, who meant to lease it out as a trip property.

The designers

The cottage was in nice situation, however it had a barely dated inside. So the proprietor employed Andrea Pierre and Keri MacLellan from Toronto studio Westgrove to modernize it and provides it a high-end lodge really feel. Pierre and MacLellan had labored on the redesign of the June Motel in each Sauble Seaside and Prince Edward County in addition to Calabogie’s Someplace Inn. 

The technique

For this property, the designers married Scandinavian with Californian. “There’s Nordic minimalism together with high-contrast black and white,” Pierre explains. “We regarded to Swedish and Norwegian cottage design for inspiration.” They put in pine shiplap partitions all through the inside, masking up the usual drywall end, so as to add some character to the area. And so they built-in pure textures via lighting fixtures, rugs and furnishings. The redesign turned out so properly that the proprietor determined to maintain the place all to himself as an alternative of renting it out.


The outside

The surface was initially painted blue with a yellow door, however Pierre and MacLellan opted for a extra trendy black. Additionally they changed the deck’s aspect railings with glass to permit for unobstructed views of the lake.


The lobby

Right here’s the primary entrance, which opens up into the decrease degree. The bench, from Restoration {Hardware}, is for shoe removing, and there are hooks on the wall for coats. The artwork is by Christine Flynn of Prince Edward County.


The kitchenette

Simply previous the entrance entrance is what was a storage and electrical room, now a kitchenette. Pierre and MacLellan hid the entire wiring after which constructed out a galley-style kitchen with a sink, an built-in fridge, a espresso maker and open shelving. “For those who’re sitting on the dock and wish a drink, you possibly can come right here as an alternative of going all the way in which upstairs,” Pierre says.


The basement lounge

Past the kitchenette is that this hangout spot with an outsized chandelier from LD Shoppe. The designers added a sectional and a espresso desk, each from Restoration {Hardware}. Flooring crops from Dynasty heat up all of the white.


The eating room

Upstairs, there’s an open-concept front room, eating room and kitchen with a vaulted ceiling and beautiful views of the lake. The eating desk is custom-made from Muskoka Dwelling (with its legs inset so that individuals can sit comfortably at both finish). The chairs had been upholstered with contrasting materials on the seat and again.


The lounge

Right here’s a better take a look at the lounge. It’s a slim area, so Pierre and MacLellan opted for a smaller two-seat couch that’s additional deep. The espresso desk is from Sundays.


The kitchen

The crew eliminated the higher cupboards within the kitchen, changing them with open white-oak shelving for an airier really feel. “It actually opens up the area,” says Pierre. Additionally they sourced the identical granite materials because the countertop so as to add an identical backsplash. The pendants above the island, from Pinch, are product of paper linen. There’s additionally a brand new fuel vary and a wine fridge (the consumer is an enormous wine collector). The stools, from Stowed, have leather-based seats and backs.


The powder room

Right here, Pierre and MacLellan went moody by portray the shiplap a darkish graphite-navy hue from Farrow and Ball. Additionally they ordered a customized white-oak vainness with a concrete sink and a wall-mounted faucet. The brand new mirror is from Rejuvenation.


The principle bed room

The designers eliminated doorways from one of many closets so as to add a built-in dresser. The sliding doorways result in a wrap-around patio. 


The ensuite

Pierre and MacLellan upgraded this lavatory’s present vainness by portray it in a sage inexperienced. The room’s porcelain tile flooring was changed with a black mosaic marble, which is heated.


The second bed room

This bed room appears out to the dock. By reorienting the mattress, the crew was in a position to match a king as an alternative of a queen. The lamps are from Muskoka Dwelling, and the artwork is by Cath Laporte of Montreal.


The third bed room

That is the smallest bed room. Pierre and MacLellan added wooden detailing by way of a white-oak dresser from EQ3 and wooden aspect tables. That wall sconce is from West Elm.


The patio

The unique deck was slim, so that they widened it to suit a full outside eating desk. There’s additionally a lounge space with furnishings from Restoration {Hardware}.


The dock

The previous dock had a ship slip in the midst of it, however Pierre and MacLellan rebuilt it as one giant plateau, best for stress-free with buddies. It’s geared up with a full-sized eating desk, solar loungers and outside sofas from Andrew Richard Design, with Tuuci solar umbrellas.


Stoked about your staging? Lately completed a renovation? Ship us your story at [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *